Hoe kan ik mijn baby gezond en wel voeden?

Groentehapje baby

Een van de meest voorkomende vragen die we van ouders krijgen is: “Hoe kan ik mijn baby gezond en voedzaam eten geven als hij of zij nog zo klein is?

Dat is een zeer goede vraag en ik zal u de antwoorden geven om u te helpen de beste keuzes te maken.

Laat me u eerst uitleggen hoe belangrijk babyvoeding is voor uw nieuwe baby. Wanneer een baby voor het eerst vast voedsel krijgt, is dat eigenlijk alleen maar voor zijn ontwikkeling en om hem na een paar nachten te helpen tot rust te komen. Wanneer uw baby vanaf de leeftijd van 12 maanden zijn eerste vaste voedsel heeft gehad, zijn zijn tanden gezet en klaar om dit voedsel op te nemen. Vanaf dan, tot ongeveer 6-8 maanden, begint je baby pas tanden te krijgen. Het echte voedsel dat uw baby vanaf dit stadium eet, kunt u hem of haar dus geven. Het is niet echt belangrijk om een baby te dwingen te eten als hij of zij dat niet wil, hoewel ik je moet zeggen dat je na de eerste 6 maanden elke 2 tot 3 nachten voeden, echt moet proberen je daaraan te houden.

Maar de regels zijn een beetje anders voor een baby na de leeftijd van 3. Kinderen na deze leeftijd moeten elke dag langzaam gevoed worden. De moeders denken meestal dat ze veel eten, maar eigenlijk is dat niet zo. Hun honger is geen bedrog, ze zijn gewoon aan het vermageren omdat hun lichaam niet over de nodige voedingsstoffen beschikt om melk te produceren. De regel voor een baby na de leeftijd van 3 jaar is om in totaal 3 borstvoedingen te krijgen, meer als de baby zeer actief is met zeer veeleisende activiteiten.

Als de baby ouder is dan 3 jaar, is zijn energiebehoefte veel groter dan die van een baby van 0 tot 6 maanden. Ook zijn er meer calorieën nodig, vooral voor een baby van 4-6 maanden. Aan deze behoeften wordt voldaan door vaste voeding te introduceren. Vloeistoffen zijn ook nodig om de energie van het kind op peil te houden, maar de behoeften van een 4-6 maanden oude kunnen uit de dagelijkse voeding worden gekweekt vanwege het activiteitenniveau en de melkproductie van de moeder.

Het belang van vast voedsel kan worden aangetoond door een baby van 0 tot 6 maanden te vergelijken met een baby van 4 tot 6 maanden. De baby van 4 maanden heeft veel meer kans om te ‘lopen’ of te ‘kruipen’ dan de baby van 6 maanden. Het oudere kind heeft ook geen goede kans om te herstellen van infecties, omdat het immuunsysteem niet meer goed werkt. De voedingsbehoeften worden vervuld door de introductie van granen, granen, fruit en groenten. Aan de behoeften van een 4 maanden oude baby kan worden voldaan door granen, granen en groenten te serveren met een hoofdbestanddeel van fruit of groenten.

Voor een baby van 6 maanden tot 8 jaar moet de behoefte aan vezels en ijzer worden verhoogd door de introductie van brood en granen, en door rood vlees. Voor ijzer helpt een portie mager rood vlees, evenals thee en melk. Deze beide producten zijn rijke bronnen van ijzer. Zowel ijzer als zink zijn nodig om ons immuunsysteem goed te laten werken. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine, dat belangrijk is voor de bloedstolling. Als het immuunsysteem zwak is, is er een groot risico op bloedingen die tot infecties leiden. Een hoge consumptie van fruit en groenten kan helpen bij de bescherming tegen infecties en hemoglobinegebreken.

Een hoge vezel- en calciuminname kan leiden tot constipatie en aambeien. Het advies aan baby’s om ongeveer zes tot acht glazen water per dag te drinken kan helpen om het risico van constipatie en diarree te verminderen.

Sommige van de Lactobacillen en Bifidus stammen kunnen door volwassenen worden gebruikt om diarree en krampen in de benen te behandelen en te voorkomen. Daartoe laat u de persoon de lactobacillen drinken; zodanig sorteren dat er één met een frisse nieuwe smaak en uiterlijk weer boven komt. Na drie of vier dagen gebruik, zeef de vloeistof voor het drinken en gebruik het om diarree te behandelen en te voorkomen. Er zijn ook formules op basis van voedsel verkrijgbaar, die deskundigen aanbevelen als een geschikt substituut.

 

lees meer

Voeding peuter 18 maanden

Voeding peuter 19 maanden